Szemlézési procedúra

Tenyészszemlére való jelentkezés menete:

– Szemle regisztrációs lap letölthető az egyesület honlapjáról innen a szemle fül/regisztráció menüpont alól. Plussz, aki szemléztetni szeretné a lovát, annak mind két egyesületbe tagnak kell lennie, azaz 30.000.-Ft tagsági díjat (FLME+KFPS) be kell fizetni.
– A kitöltött regisztrációs lap mellé csatolni kell a ló származási lap másolatát. A dokumentumokat e-mailben vagy postai úton lehet elküldeni
– Csikó szemléztetése esetében a kanca származási lapját és a csikó csikóbélyegzési jegyzőkönyvét vagy a hollandoktól kapott „kék papírt” chip számmal együtt kell elküldeni.
Éven belüli csikót kizárólag az anyával együtt szemlézi a holland bíró.
–  A szemlén résztvevő összes lónak (beleértve a csikókat is) chippel kell rendelkeznie.
Amennyiben a csikó még nem rendelkezik chippel, úgy kérjük vegyék fel a kapcsolatot a megyei ló felügyelővel és chippeltessék be a csikót.

Miért ajánlatos a tenyészszemlén való részvétel, mert:
– minden három éves kort betöltött kancát tenyészkancává kell minősíteni, ahhoz, hogy elletni/tenyészteni lehessen
– minden éves csikót nagyon ajánlott legalább csikó korában egyszer leszemléztetni, mert a származási lap kiállítása így gördülékenyebben és gyorsabban megy DNS vizsgálat nélkül (plusz költség!)
– továbbá, minden lónak, nemtől és kortól függetlenül is ajánlatos szemlén részt vennie, mert a származási lapba is bekerül akár csak a szemle részvétel is, ezáltal emeli a ló értékét.
– illetve ki ne lenne büszke a lovára, ha netán egy sztár minősítést is hazavisz

Néhány fontos tudnivaló még: 
– A szemlén résztvevő lovaknak éven belüli kevésvérűség elleni vérvizsgálattal kell rendelkeznie illetve az éves oltásoknak is meg kell lennie.
– A szemlére mindig magukkal kell hozni az útlevelet és az eredeti származási lapot is. A származási lapokat a ló pályára lépésekkor át kell adni a bíróknak.
– A szemléken lehetőség van arra, hogy mindenki a saját lovát vezesse fel, de mindig vannak hivatalos felvezetők is. Felvezetéshez kizárólag fehér öltözetben van lehetőség a kontraszt miatt.
– Kantár és vezetőszár mindig kell, hogy legyen
– A pályára lépő lovak sörénye és farka nem lehet befonva (előtte igen)
– Ajánlatos a lovakkal a szemle előtt tréningezni, mert sokszor az a tapasztalat, hogy a ló nincs túl jó kondiban. Nem tudja megfelelően megmutatnia magát a különböző jármódokban és nincs kedve ügetni sem.

kérdése van?

Kapcsolat

Készséggel válaszolunk a felmerülő kérdésekre.

info@dobosmuvek.hu

Közvetlen üzenet küldése