AFHU

Fríz Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete a magyarországi fríz fajtájú lovak tenyésztőit és lótartóit összefogó társadalmi szervezet.
Az Egyesület 2002. október 31-én alakult és célja a magyarországi fríz lovak tenyészértékének megőrzése és növelése illetve a tenyésztés-koordinálás.
Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a fríz lovak száma Magyarországon és ezzel párhuzamosan nőtt az érdeklődés is a fajtával szemben.
A fríz lovak általános megismertetésén túl, célunk, hogy hiteles tájékoztatást nyújtsuk minél több lókedvelő számára e témában.
A fríz ló tenyésztése nagyon szigorú sokszor merevnek tűnő hagyományok és szabályok szerint zajlik több száz éve. A sajátos tenyésztési elvek, a kis létszámú tenyészkanca – különösen tenyészmén – állomány és a meglehetősen szigorú bírálat a szemléken közösen biztosítják a fajta homogenitását. Hollandia méltán büszke a fajtára, hiszen elegáns megjelenése, kifogástalan idegrendszere és nemes mozgása mindenhol tekintélyt és
elismerést szerez a fríz lovaknak. Ehhez viszont rendszeres minőségellenőrzésre van szükség, melyet az anyaország egyedi megjelöléssel és folyamatos szemlézéssel próbál biztosítani.


A Magyar Egyesület a Holland Királyi Egyesület helyi kirendeltségeként működik. Folyamatosan értesülünk az
aktuális külföldi szemlékről, fríz vásárokról, frízes rendezvényekről. A Holland Központ Egyesület, Egyesületünket bízta meg az itthoni állománnyal kapcsolatos adminisztratív feladatokkal, ezáltal nagyban leegyszerűsítve a távolágból adódó nehézségeket.
A zárt, magas minőségű tenyésztést mi sem példázza jobban, hogy az egész világon megközelítőleg száz holland fríz tenyészmén van. Ezek az állatok egy nagyon szigorú több hónapos vizsgán esnek át melyben a küllem, a mozgás, a teljesítmény és egyben a habitus is bírálatra kerül. Ezzel biztosítják, hogy csak a legjobbak-legjobbjai kaphatják meg a tenyészengedélyt.
A magyar egyesület célul tűzte ki, hogy az itthoni tenyészállomány számára a tenyész-szezonban biztosítani fogja a kellő mennyiségű és minőségű szaporító anyagot, hisz e nélkül lehetetlen a színvonalas tenyésztés kivitelezése.

Feladatunk továbbá, hogy megvalósítsuk a magyar fríz állomány összegyűjtését és regisztrációját is.
Folyamatos segítséget szeretnénk nyújtani a tulajdonosoknak tájékoztatással is, melyben weboldalunk nagy szerepet vállalt.
A minden évben megrendezésre kerülő tenyészszemle központi eseménye az egyesületi életnek.